Γεμολογία

Γεμολογία

Γεμολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την εκτίμηση και πιστοποίηση πολύτιμων λίθων και υλικών οργανικών και ανόργανων που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο από προϊστορικούς χρόνους έως σήμερα ως αντικείμενα τέχνης, λατρείας και διακόσμησης.

Ο γεμολόγος ασχολείται με την μελέτη φυσικών και χημικών ιδιοτήτων των υλικών που έχει προς εκτίμηση όπως το ειδικό βάρος, η διάθλαση του φωτός, η διάχυση, η σκληρότητα, η κρυσταλλική δομή, κ.α.

Οι ιδιότητες αυτές μπορούν να μετρηθούν και να προσδιοριστούν με ακρίβεια με την χρήση ειδικών οργάνων.

Τα φυσικά πολύτιμα υλικά χωρίζονται σε ορυκτά και σε υλικά οργανικής προέλευσης.

katerina_roukouna_store00008

Καθώς το 90% των πολύτιμων υλικών είναι προϊόντα του ορυκτού βασιλείου ένα μεγάλο τμήμα των γνώσεων που απαιτούνται προέρχονται από τους χώρους της Γεωλογίας και της Ορυκτολογίας. Η Χημεία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μελέτη των πολύτιμων λίθων και βοηθά στον διαχωρισμό τους από τις εργαστηριακές συνθέσεις (συνθετικά ρουμπίνια, σμαράγδια κ.α.) και τις διάφορες απομιμήσεις.

Επίσης για τα πολύτιμα υλικά οργανικής προέλευσης, όπως το μαργαριτάρι, κοράλι, ελεφαντόδοντο, κεχριμπάρι κ.α απαιτούνται γνώσεις Ζωολογίας, Βιολογίας και Βοτανολογίας.

Γνώσεις γεμολογίας πρέπει να έχουν επίσης οι τεχνίτες κοπής πολύτιμων λίθων και οι λιθογλύπτες, γιατί έτσι εμβαθύνουν σε θέματα κρυσταλλογραφίας κατευθυνόμενης σκληρότητας και οπτικής.

Ο γεμολόγος οφείλει να έχει διαρκή ενημέρωση και επαγρύπνηση εξαιτίας της διαρκούς παρασκευής νέων απομιμήσεων και συνθέσεων υλικών στο διεθνές εμπόριο, όπως και νέων ανακαλύψεων πολύτιμων κοιτασμάτων. Ένας λόγος ακόμα λοιπόν που καθιστά την επιστήμη της γεμολογίας συναρπαστική.

 

 

Έχετε Ερωτήσεις;

Καλέστε μας!

cs_rep

210 770 4022

Δευτέρα - Σάββατο
09:00 - 14:00

Τρ, Πέμ, & Παρ
17:30 - 20:30